Thursday, July 23, 2009

Den konservativa pressen

Igår ondgjorde jag mig över kyrkans föråldrade människo- och samhällssyn, men tänkte att de är ju verkligen unika i sin bakåtsträvan. Idag hann jag inte mer än att öppna GP innan jag var tvungen att tänka om. Ok, GP är nog inte bakåtsträvare trots allt, men inte fan blickar de framåt heller, de verkar vilja leva i status quo. I deras ledare idag försvarar de nämligen kärnkraften och vår skyhöga energiförbrukning, som att detta vore en självklar rättighet. De har uppenbarligen inte fattat någonting.

VI. LEVER. ÖVER. VÅRA. TILLGÅNGAR. Fatta det. Men inse samtidigt att detta går att lösa. Med dagens teknik redan kan hela klimatkatastrofen undvikas och världens oerhörda orättvisor minska. Om man då dessutom blickar framåt och inser att solpaneler och vindkraftverk blir allt effektivare och att nya sätt att utvinna energi ur naturen utvecklas och effektiviseras, så inser man att detta omhuldande av icke förnybara energikällor som kärnkraft bara är gammal unken konservatism. Om våra politiker bara ville skulle vi väldigt snabbt kunna lägga om vårt energisystem till att inte längre behöva några föråldrade och resursslukande energikällor, som kärnkraft och fossila bränslen. Vi kan överlämna en ren värld till kommande generationer, inte en bomb som hotar att brisera vilket decennium som helst.

Ja, faktiskt - brisera. Se bara på hur dåligt Vattenfall sköter sina kärnkraftverk. I GP:s krönika skriver de ju så klart att detta bara visar på hur väl samhällets kontroll fungerar. Kvalificerat skitsnack skulle jag vilja påstå. Varför bygga upp ett samhälle som blir beroende av en potentiellt dödlig verksamhet när det finns fullständigt ofarliga alteranativ. Som dessutom är billigare!

No comments: