Thursday, February 4, 2010

Tron på vår grundlag

Min goda vän Hanna skickade mig en mycket intressant artikel idag. Dilsa Emirbag-Stens artikel Rättsförakt i mångkulturens namn i Svenska Dagbladet. Tydligen har Uppsala Universitet fullkomligt tappat konceptet och låtit ett pucko skriva en doktorsavhandling om att vi borde acceptera sharialagar i Sverige. Man baxnar! Vi ska alltså efter åratals kamp för jämlikhet, numera fastställd i vår grundlag, tillåta att jämlikheten upphävs och kvinnor behandlas som andra gradens varelser. Vansinnigt.

Detta skulle ske av "hänsyn till mångfalden". Så vi som accepterar oliktänkande ska acceptera kränkning av kvinnan, medan de som är hänsynslösa ska få göra vad fan de vill? Skulle inte tro det. Alla måste visa respekt och smidighet för att vi ska kunna existera i ett och samma samhälle. Du får gärna vara nudist, men kom inte naken till jobbet. Du får vara ateist, men gå inte in i kyrkan i badbyxor och flipflops. Du får vara pacifist och argumentera mot Sveriges engagemang i krigsindustrin men räkna då med att Saab Microwave inte vill veta av dig. Varje övertygelse kräver sin tribut.

Nåja, Dilsa uttrycker det bättre, så läs artikeln!


Lite senare ser jag en teolog ge ett svar på SvD: Också majoritetskulturen kan gå vilse. Mina fördomar säger mig att en som studerar teologi är anhängare av deistiska religioner och därför gärna hellre överlåter åt andra (Gud) att bestämma och därför är denna artikel för religionens rätt. Tyvärr är jag för trött för att komma med någon intelligent kommentar just nu...

2 comments:

Markus gode vän Hanna said...

Förslaget är enormt provocerande. Och inkonsekvent. Om arvsrätten ska ändras så ska väl alla få möjlighet att testamentera sin förmögenhet efter eget huvud. Så om någon vill göra sina söner, men inte döttrar, arvslösa, borde ju det vara möjligt.

Vi kan absolut diskutera arvsrätten, men inte på den här nivån. Religion är inte en ursäkt för att bete sig hur som helst.

Anonymous said...

Framförallt finns inte förslaget. Överhuvudtaget. Det är inte det avhandlingen handlar om.

I Sverige är det idag medborgarskap som avgör hur ett arv ska fördelas. En iransk medborgare som dör här kommer få sitt arv fördelat enligt iranska rättsprinciper. Sharia. Detta oavsett vad eventuella arvingar har för medborgarskap. Så är det redan idag.

Avhandlingen handlar enbart om fall med utländskt medborgarskap. Och vill tvärtom ge möjlighet för att iranska medborgare boende i Sverige inte ska få sitt arv fördelat efter Sharia.