Monday, September 13, 2010

Energipolitik

Problemet med dagens energianvändning är inte vilken typ av energi vi använder. Det är mängden i sig som är problemet. Med den gamla 1900-talsinställningen att energi vara så billigt som möjligt för att kunna användas så mycket som möjligt, leder bara till att vi nu förbrukar väldigt mycket mer energi än vad jorden tål.

Det spelar ingen roll vad du kör din SUV på, problemet är att du släpar omkring på två ton istället för 85 kilo, och därför förbrukar på tok för mycket energi. Alldeles i onödan. För hur ofta är den där bilen helt full och dess terrängegenskaper nödvändiga? Kan du inte gå? Ta cykeln? Tåget? Åtminstone någon gång ibland?

Så vad som måste hända är inte att vi desperat bygger vindkraftsverk över hela jorden (eller kärnkraftsverk) för att kunna tanka våra "rena" elbilar och "rena" supersnabbtåg. Nej, vi måste helt enkel förbruka mindre energi. Simple as that. Och desutom försöka producera den energi man behöver där man är. Solceller, värmefångare och jordvärme räcker till exempel för det mesta av den energi som används i alla hus. Komplettera med vindkraftsparker, vågkraft etc, och vi har energi även till vår smidiga lilla elbil.

Och hur ska detta då ske? Genom höjda energipriser så klart. Har någon missat att vi styrs av ekonomi? Som styrs av politiker? Så politiker: Höj energiskatterna! Men gör det för företag i första hand, för det är de som är de stora bovarna. Dessa prisökningar kommer sedan sprida sig ända till konsumtionsledet och vi ser plötsligt att det faktiskt inte är vettigt att flyga hem snittblommor och kiwifrukter, utan kan lägga våra pengar på bättre saker.

No comments: