Tuesday, September 14, 2010

Okunskap, överallt denna okunskap

Ibland funderar jag på om demokrati verkligen är så bra. Jag menar, det finns folk som kläcker ur sig så helvetes korkade idéer! Andra ljuger. Många rör sig i en gråzon. Men i de flesta fall är det nog bristande kunskap som gör att historien är full av korkade upprepningar. Vad som utlöste mina tankar idag var denna artikel i Aftonbladet där någon gök, för all del godhjärtat, ondgör sig över det låga valdeltagandet i Sverige.

Men... Gör din hemläxa, Per! För det första är valdeltagandet i Sverige högt med internationella mått mätt. Ok, ingen som helst ursäkt, så låt gå. Röstplikt är ingen helt dum idé, men vadå, ska man sättas i fängelse för att man inte röstar? Det är ju faktiskt min demokratiska rättighet också att inte rösta. Nej, det Skalle-Per förslår är en skattesänkning för dem som röstar! Genialt! En belöning! För dem som betalar skatt, ja. De som har det sämst betalar ingen skatt. Studenter betalar ingen skatt (ok, det finns väl ingen student som inte måste jobba längre men ni fattar grejen). Så vi ger några miljarder till dem som ändå redan röstar. Genialt. I sanning.

(En parantes: Vem fan har gjort Valmyndighetens hemsida? Den ser ut som ett projektarbete från någon mellanstadieklass. Kan ingen ge 500 spänn så de kan fixa den?)

No comments: