Tuesday, March 2, 2010

Gynna tjänstesektorn!

Läste i dagens DN om sossarnas velande i frågan om RUT-avdraget. Att sossarna bråkar internt är ju vardagsmat, självklart kan inte betongssossar och framåttänkande sociala demokrater enas i ett parti, men vad är egentligen problemet?

Det är väl jättebra att den som vill kan få hjälp med att hålla sitt hushåll snyggt och prydligt. Däremot anser jag att skattesubventioner till en enskild sektor är helt fel väg att gå. Se bara vilket svineri ROT-avdraget det lett till med höjda priser, taskigt utfört arbete och taffliga lyckosökare. Subventionera istället hela tjänstesektorn, genom att tex minska momsen. Att börja pilla i detaljer och säga att detta ska staten betala men detta får du betala men inte du, gör bara hela systemet otillförlitligt. Glöm inte att enkelhet är en dygd!

På detta sätt får vi en konsekvent skattepolitik (i denna fråga åtminstone), sänkta priser och var och en får göra vad den vill utan någon löjlig pigdebatt.

5 comments:

Unknown said...

Läs gärna om Alliansfritt Sveriges sågning av RUT-avdraget:

Februari 27, 2010 - Moderaterna byter argument för pigavdraget

Unknown said...

Åh, ett sådant intressant ämne! Ännu ett inlägg, lätt ironiskt, men icke desto mindre förtydligande: Inför horavdrag.

Det är ju vansinnigt att varenda skattebetalare ska betala för dem som vill utnyttja en viss tjänst. Var och en bör väl betala sin egen konsumtion? Detta ska ju inte gälla grundläggande samhällstjänster som tex sjukvård eller utbildning, men inte tusan är städning av det egna hemmet något som samhället ska stå för! Kan du inte städa ditt eget hem får du flytta in på hem eller själv betala vad tjänsten kostar.

Unknown said...

En annan aspekt av samma fråga: Varför städar inte alla sina egna hem? Visst, en del är lata, andra bryr sig inte, några är för fina för det, men enda anledningen till att jag tex funderar på städhjälp är att jag helt enkelt inte hinner städa.

Det är det där livspusslet som inte går ihop - med heltidsjobb, socialt umgänge, fysisk aktivitet, underhållning, nätverkande och allt vad man förväntas hinna med. Det går inte!

Men är lösningen att slänga gymkortet, leva ensam eller med vägglöss eller ge bort dyrbara skattepengar till en viss liten del av tjänstesektorn? Nej. Grundproblemet är ju tidsbrist och vad lägger vi mest tid på? Arbetet. Vad har hänt med det som alltid utmärkte de partier som bryr sig om vanligt folk - minskad arbetstid?

Unknown said...

Krångliga regler inleder i frestelse att fuska och mycket riktigt togs detta upp i SVT i morse. De berättade om hur företag gjort dubbla avdrag för samma tjänst. Återigen - skapa enkla och tydliga skatteregler!

Jag hittade inte just detta inlägg på svt.se, men iställer detta om hur det kan skita sig. Ett kommunalt bolag saknade F-skattsedel och därför tillåter inte Skattemyndigheten att ROT-avdraget delas ut. Det roliga är en drabbad kvinnas reaktion: "Jag fick panik! Jag tänkte att nu ryker semesterpengarna." Vi skattebetalare ska alltså bekosta andras semesterresor? I helvete heller!

Unknown said...

Lustigt att det bara är jag själv som kommenterar mina inlägg... ;)

Ännu ett inslag från SVT. Detta handlar om hur hantverkare rånar staten eftersom det är så jobbigt att fylla i en blankett. Vilket ju inte är sant.

Varför ska byggsektorns röv alltid slickas? Vi har det lite tungt i konsultbranschen nu. Kan inte staten betala halva vårt arvode också?